Brand Kalmthoutse Heide: nog één brandhaard over (omroepbrabant.nl)

Van de brand op de Kalmthoutse Heide in België, net over de grens bij Huijbergen, is nog maar één brandhaard over. De wind is gedraaid en waait richting België. De vuurhaard is ongeveer 25 hectare groot en ligt ten zuiden van Stappersven, in de omgeving van de Ster.

Op de grens van België en Nederland is de hele nacht geblust. De brand leek onder controle, maar door de harde wind laaide de brand donderdagochtend weer op en leek de situatie te verslechteren. Even voor drie uur werd een nieuwe brandhaard ten noorden van Stappersven gemeld.

Toch is burgemeester Fränzel van Woensdrecht niet bang dat oplaaiende brandhaardjes problemen op zullen leveren. “We zitten met zoveel mensen in België en Nederland in en boven het gebied en met zoveel water dat ik er vertrouwen in heb dat we dat onder controle houden. De brand breidt zich niet uit.” De burgemeester verwacht dat het nablussen tot en met zaterdag doorgaat.

Donderdagmiddag zijn korpsen van Brandweer Brabant-Noord opgeroepen. Het gaat om assistentie uit Vlijmen, Boxtel, Nistelrode, Mill en Sint-Anthonis.

Evacuatie
’s Nachts rond twee, drie uur hebben de autoriteiten overwogen om een deel van Putte te evacueren. Het ging daarbij om recreatiecentrum Hazeduinen en Titurel, een instelling voor mensen met een beperking. “Zij zaten hemelsbreed twee kilometer van een op dat moment behoorlijk felle opflakkerende brand. We hebben evacuatie overwogen. Met de inzet van heel veel mensen, inclusief de brandweer uit Zeeland, is dat gelukkig voorkomen.”

Woningen ontruimd
In België werden wel woningen ontruimd. Volgens de Gazet van Antwerpen ging het daarbij in totaal om drie straten ofwel 30 woningen. Na het middaguur zouden donderdag huizen in Kalmthout en het zuiden van Essen worden ontruimd. De brandweer van Geel doet in Kalmthout giftigheidsmetingen.

Wind gedraaid
De wind is donderdag meer richting zuidwestelijke richting gedraaid. Fränzel: “Vanuit Nederlands oogpunt is dat gunstiger. De rook waait nu meer richting Kalmthout en Essen. Ik sluit niet uit dat de rookoverlast in Nederland door de gedraaide wind sneller afneemt. Desondanks blijven we de brand samen bestrijden, of het nou op Nederlands of Belgisch grondgebied is.”

Chinook
Een Nederlandse Chinook-helikopter is donderdagochtend ingezet om te helpen met blussen. Deze heeft in totaal al 48.000 liter water gedropt. Er was al een Belgische helikopter ingezet, een derde heli komt nog. De politie maakt donderdag met een helikopter vanuit de lucht opnames om de brand te kunnen analyseren. De brandweer kan de beelden live bekijken en daardoor gericht blussen. Boven de Kalmthoutse Heide geldt inmiddels een vliegverbod voor al het luchtverkeer, voor zowel publiek als pers. Enkel de hulpdiensten kunnen over het gebied vliegen.

Defensie in Nederland is eveneens te hulp geschoten. Aan het begin van woensdagavond zijn twee blusvoertuigen van de Koninklijke Luchtmacht op vliegbasis Woensdrecht uitgerukt richting de vuurhaard, die woensdag rond het middaguur door kinderen werd ontdekt. Er moest bluswater aangevoerd worden omdat er geen natuurlijke bronnen zijn.

1000 voetbalvelden verloren
Er is aan de Belgische kant van de grens 500 hectare heide en bos verloren gegaan. Dit staat gelijk aan 1000 voetbalvelden. Het totale gebied is 4000 hectare groot.

Falende communicatie
Overigens is er in België ophef ontstaan omdat het dure Astrid-radionetwerk van de hulpdiensten de brandweer in de steek liet tijdens het blussen van de brand. “De voorbije nacht is Astrid urenlang uitgevallen”, citeert Vandaag.be een brandweercommandant op Radio 1.

De brandweerlieden moesten tijdelijk gebruik maken van hun eigen gsm-toestellen. Ook het verouderde materiaal, zoals bosbrandweerwagens van dertig jaar oud, leidde tot heel wat frustratie bij de brandweerkorpsen. De gemeente Kalmthout laat weten dat donderdagochtend rond kwart voor acht de problemen met Astrid helemaal voorbij waren.

Rookoverlast
Volgens de gemeente Woensdrecht blijft er nog rookoverlast en geurhinder, vooral in Huijbergen, maar is er geen gevaar voor de volksgezondheid. Er komen immers geen giftige stoffen vrij omdat alleen hout en bladeren zijn verbrand. Wel adviseert de gemeente mensen die overgevoelig zijn op de luchtwegen om ramen en deuren gesloten te houden.

Noodverordening
Voor dertien bosgebieden ten zuiden van de Putseweg in Huijbergen geldt sinds donderdagmorgen twee uur een noodverordening. Dit gebied is verboden om te betreden en alleen toegankelijk voor hulpdiensten. Zolang het nablussen duurt, blijft de noodverordening van kracht. Het natuurgebied Kalmthoutse Heide blijft bij provinciaal politiereglement nog minstens een week afgesloten.

Dode dieren
De brand op de Kalmthoutse Heide heeft ook flink huisgehouden onder de dieren die daar leven. Boswachter Frans Kapteijns: “Veel soorten dieren hebben het niet kunnen overleven. Daaronder zijn konijnen, hagedissen, grondbroeders, zoals boompiepers, nachtzwaluwen, maar ook behangerbijen, kevers, sluipwespen, en meer.”

Schade
Een echte inschatting van de ecologische schade nog niet worden gemaakt. Per type vegetatie en per diersoort wordt de komende dagen gekeken hoe erg de populaties zijn gedecimeerd. Het grootste probleem voor het herstel van de heide is dat agressieve grassoorten zoals het pijpestrootje nu de bovenhand kunnen nemen. Dat was ook in 1996 al zo.

Crisisteam
Woensdagnacht leek het vuur in noordelijke richting onder controle te zijn, terwijl de vlammenzee nog wel in westelijke richting naar onze provincie trok. Daarom overwoog het crisisteam ter plaatse toen nog om camping De Hazeduinen in Putte te ontruimen en het crisiscentrum te verplaatsen. Alle paarden van manege De Wolfshoek in Huijbergen zijn wel naar een andere locatie gebracht.

‘Niet bang’
Huijbergen zat sinds woensdagmiddag in de rook, die wat weghad van een heel dunne mist. Een bewoner van Huijbergen daarover: “Ik was niet echt bang. Ik heb de was binnengehaald, maar flinke jongen die mij uit mijn huis haalt.” Een andere bewoonster: “Onze bungalow wordt door drie kanten omgeven door het bos. Ik maak me ernstig zorgen. Ik ben een beetje astmatisch dus moet opletten wat ik doe.”

Bron: omroepbrabant.nl