Duitsers blij met Nederlandse hulp bij Hochwasser (rijksoverheid.nl)

Nieuwsbericht | 07-06-2013

Nederlandse landmachtmilitairen ondersteunen de bewoners van de Duitse stad Torgau en omgeving bij het voorkomen van overstromingen. Het gebied wordt geteisterd door hoge waterstanden van de rivier de Elbe.

De genisten uit Wezep waren in de buurt voor een oefening en besloten direct te hulp te schieten. Dat doen ze door de dijken te verhogen en te verstevigen. Ze werken daarbij samen met de plaatselijke autoriteiten en bevolking.

“Dit is leuk, want het is het echte werk”, zegt soldaat der 1e klasse Thomas Lammerink. Hij sjouwt bij de dijk zandzakken die gemiddeld zo’n 15 kilo per stuk wegen. “Het is best zwaar werk, soms komen de ladingen zandzakken snel achter elkaar. Maar je weet waar je het voor doet: het gebied veiliger maken.”

Huis weg

De omwonenden steken ook enthousiast de handen uit de mouwen, vooral bij het vullen van de zandzakken. “In 2002 stroomde het hier al eens over, toen aan de andere kant van de rivier”, zegt Ralf, die het zand schept, terwijl zijn vrouw de zak openhoudt. “Wij wonen vlakbij de dijk, op een laaggelegen deel. Dus als het water echt komt, is ons huis weg. Daarom helpen wij.”

Het echtpaar is de Nederlanders dankbaar voor hun hulp. “Het is ontzettend belangrijk dat de dijk snel hoger wordt. Dat we daarbij geholpen worden door de Nederlanders, is fantastisch.”

2 kilometer

De genisten verhoogden samen met Duitse collega’s de dijk inmiddels met zandzakken over een afstand van bijna 2 kilometer. Vanmorgen bleek bij een inspectie door waterbouwspecialisten van de genie dat de dijk op 3 plekken kwetsbaar is. Er is op die punten een flinke hoeveelheid kwelwater door de dijk gesijpeld.

De tactiek die de genisten gebruiken, bestaat uit het neerleggen van rollen geotextiel (een soort tapijt) aan de ‘tenen’ van de dijk. Daarop komt een laag stenen. Met deze constructie kan de dijk het beuken van het water aan, vooral in de bochten van de rivier.

Vloedgolf

Het waterpeil van de Elbe blijft momenteel nog stijgen. De stand van vandaag is 9 meter, een record voor dit gebied. De hoogste waterstand (9.15 meter) wordt zaterdag verwacht, als er een vloedgolf passeert. Die is ontstaan uit smeltwater uit de bergen en door flinke regenval. Debby uit Döbern, het dorp waar de zandzakken worden gevuld, heeft alle vertrouwen in een goede afloop. “Alle inwoners zijn druk bezig om het dorp veilig te maken voor het water. Met alle hulp die we krijgen, zoals van de Nederlandse militairen, komt dat vast goed.”