Vernietigend rapport na fataal duikongeluk bij Zandvoort: “Hulp Kustwacht schoot tekort”

ZANDVOORT De medische hulpverlening van de Kustwacht op de Noordzee schiet tekort. Dat leidt ertoe dat mensen niet altijd effectieve, veilige en tijdige zorg krijgen.

De Kustwacht heeft van de overheid een te beperkte opdracht gekregen en is daardoor niet berekend op haar taak om spoedeisende medische hulpverlening op de Noordzee te organiseren. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een rapport.

Lees ook: Sportduikster in ziekenhuis na ongeluk op Noordzee

Duikongeluk ZandvoortAanleiding voor het onderzoek is een duikongeval op de Noordzee bij Zandvoort op 11 juli 2015, waarbij een duikster onwel werd en uiteindelijk overleed. De Raad heeft gekeken hoe de spoedeisende medische hulp op zee is georganiseerd, omdat de OVV tijdens eerdere onderzoeken ook is geconfronteerd met problemen bij hulpverleningsacties op zee.

http://nederland20.duckdns.org/../../../../bundles/abcbackendinterfacebundle/javascript/library/tiny_mce/plugins/abc5media/img/youtube_1.gif

De Kustwacht wordt bestuurd door vijf ministeries, onder coördinatie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. “In opdracht van deze ministeries voert de Kustwacht vijftien zeer diverse taken uit, waarvan medische hulpverlening er één is. De aansturing daarvan gebeurt echter niet op basis van de uitgangspunten die de overheid hanteert voor zorg op land, namelijk dat zorg effectief, veilig en tijdig moet zijn”, concludeert de OVV.

Lees ook: In beeld: KNRM Zandvoort vaart uit voor duikster in nood

Niet goed toegerustBij incidenten op de Noordzee is het de taak van de Kustwacht om de hulpverlening te coördineren en de acties van de afzonderlijke hulpdiensten, zoals reddingsboten, reddingshelikopters en de Radio Medische Dienst op elkaar af te stemmen. De OVV: “Bij spoedeisende medische hulpverlening is deze rol in de praktijk vergelijkbaar met een meldkamer ambulancezorg, maar de Kustwacht is daar niet goed voor toegerust. Zo zijn de centralisten van het Kustwachtcentrum niet opgeleid om medische noodsituaties te beoordelen.”

De bekritiseerde Kustwacht zelf reageert met de opmerking dat de OVV ‘een helder rapport met een krachtige boodschap’ heeft gepresenteerd. “Het rapport verwoordt duidelijk dat verbeterslagen noodzakelijk zijn. […] De Kustwacht ziet de noodzaak voor nog meer vervolgacties en continue verbeterplannen en hoopt daarvoor de benodigde materiële en personele middelen te krijgen.”