Vijf jaar na branden Schoorlse duinen: “Het wordt steeds groener” (http://www.rtvnh.nl/feeds/nieuws)

SCHOORL Zwartgeblakerd en grimmig. Dat was het beeld van delen van de Schoorlse duinen na de vele natuurbranden. Maar vijf jaar na de laatste grote brand ziet het er heel anders uit.

Tussen 2009 en 2011 werd het duingebied van Schoorl en Bergen geteisterd door meer dan honderd branden. Vele hectares bos en heide gingen verloren. Wat overbleef waren zwartgeblakerde vlaktes, zonder leven.

Lees ook: De branden in de duinen van minuut tot minuut

Maar vijf jaar na de laatste grote natuurbrand is het herstel goed te zien. “Was het eerst zwart en grimmig. Nu wordt het steeds groener”, vertelt boswachter Laurens Bonekamp van Staatsbosbeheer. “Wij waren bang dat het gebied heel moeilijk en langzaam zou herstellen, maar als je ziet hoe veerkrachtig die natuur is en hoe dat vanzelf weer terugkomt. Dat geeft een goed gevoel.”

Staatsbosbeheer heeft delen van het verbrande gebied de afgelopen jaren flink onder handen genomen. Zo werden er aangetaste bomen gerooid om het duin meer ruimte te geven en te laten verstuiven.

Lees ook: ‘Make-over’ voor Schoorlse duinen

Bij Catrijp is bewust een gebied ongemoeid gelaten om de natuur het werk zelf te laten doen. Nog steeds zijn daar de littekens van de branden zichtbaar. Maar ook dat gebied krabbelt langzaam op en dat is nu prachtig te zien als je de zogenaamde ‘Roetroute’ gaat lopen.

Uiteindelijk wordt ook bij Catrijp alles weer zoals het was vóór de branden. Bonekamp: “Over 30 of 40 jaar is het hier weer jong en vitaal bos.”

 

http://www.rtvnh.nl/feeds/nieuws