Brand Kalmthoutse Heide onbeheersbaar door problemen brandweer (omroepbrabant.nl)

De grote brand die eind mei woedde op de Kalmthoutse Heide bij Ossendrecht was lange tijd onbeheersbaar door technische problemen bij de Belgische brandweer. Dat blijkt uit evaluatie van onder meer de Vlaamse en Nederlandse hulpdiensten.

De brandweer had te weinig terreinwagens met 4×4-aandrijving. Juist deze voertuigen waren geschikt voor de heide. Ook viel het communicatiesysteem ASTRID uit tijdens de eerste nacht van de brand. Hierdoor verloren de leidinggevenden het contact met brandweermannen in het veld.

De wind
Daarnaast speelde mee dat de brand ontstond na een lange periode van droogte en hoge temperaturen. Het vuur werd extra aangewakkerd door de wind die regelmatig van richting veranderde. Complimenten zijn er voor de snelle en massale inzet van mensen en materieel.

Verwoesting
De brand verwoestte 600 hectare natuurgebied. In totaal werden 400 brandweerlieden en 95 voertuigen uit België en Nederland ingezet. Het was de grootste ecologische ramp die Vlaanderen ooit trof. Even dreigde de brand over te slaan naar natuurgebieden in West-Brabant, maar dat werd door de brandweer voorkomen.

Bron: omroepbrabant.nl