Schippers tevreden over voorbereiding UMC’s op ebola

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is tevreden over de voorbereidingen van de Universitair Medisch Centra (UMC’s) en het Calamiteitenhospitaal voor de opvang en verzorging van mogelijke ebolapatiënten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de afgelopen weken gecontroleerd of de UMC’s in staat zijn patiënten veilig op te vangen en te verzorgen. Het oordeel van de Inspectie is positief voor alle acht UMC’s in Nederland.

Minister Schippers: “Om dit voor elkaar te krijgen is er hard gewerkt, geïnvesteerd en getraind door de mensen van de UMC’s. Ik complimenteer ze dan ook met hun enorme inzet en waardeer hun betrokkenheid. Het sterkt mij in het vertrouwen dat Nederland zich goed voorbereidt op de opvang en verzorging van mogelijke ebolapatiënten”.

De Inspectie zal over drie maanden een follow-up doen bij de UMC’s en het calamiteitenhospitaal om te beoordelen of de voorbereidingen en vaardigheden op peil blijven. De Inspectie zal andere zorgaanbieders zoals de ambulancezorg, de perifere ziekenhuizen en de eerste lijn inspecteren zodra er het vermoeden is dat er risico’s kunnen zijn voor de veiligheid in relatie tot ebola. Minister Schippers ondersteunt deze vervolgacties van de IGZ.

Concentratie zorg

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) heeft een plan gemaakt voor de concentratie van zorg bij behandeling van ebolapatiënten. Alle UMC’s zijn in staat de eerste opvang en screening te doen van patiënten die verdacht worden van ebola. Voor de behandeling van een ebolapatiënt zijn drie UMC’s beschikbaar: het LUMC (Leiden), EMC (Rotterdam) en UMCG (Groningen). De overige UMC’s kunnen alsnog opschalen als er behoefte is aan extra capaciteit. Het Calamiteitenhospitaal blijft beschikbaar voor behandeling van defensiepersoneel en teruggekeerde internationale hulpverleners.