Europese Dag van alarmnummer 112 (rijksoverheid.nl)

Nieuwsbericht | 11-02-2013

Vandaag was het de Europese dag van alarmnummer 112. Deze dag is een initiatief van de Europese Commissie om mensen er bewust van te maken dat 112 in alle 27 EU-lidstaten bereikbaar is voor hulp in levensbedreigende situaties.

Uit onderzoek blijkt dat 74 procent van de Europese burgers niet bekend is met het Europese alarmnummer 112. Ook weet een meerderheid niet hoe CPR reanimatie moet worden toegepast in een noodsituatie hoewel deze methode in veel gevallen levens kan redden. Om meer bekendheid te geven aan het alarmnummer 112 worden er op de Europese Dag internationale activiteiten georganiseerd.

Op de Europese Dag van 112 hebben medewerkers van de ambulancedienst Haaglanden, de schoolwijkagent Overbosch en medewerkers van brandweer Haaglanden lessen over 112 gegeven aan kinderen uit groepen 7 en 8 van basisschool Paschalis in Den Haag. Aan de orde kwamen onderwerpen als: wanneer bel je 112? Wat gebeurt als je 112 belt? Wat doet de ambulance? Waarom is het belangrijk dat mensen leren hoe ze iemand kunnen reanimeren? Ook legden de medewerkers van de hulpdiensten uit waarom het belangrijk is om geen misbruik te maken van 112. Verder werd op een dummy gedemonstreerd hoe je reanimatie toepast. Tot slot mochten de leerlingen een kijkje nemen in een ambulance, politieauto en brandweerwagen.